Het 7de Friendly with Dogs congres gaat door op zondag 22 september 2024
Je kan nog steeds de opnames van het Friendly with Dogs congres 2023 bekijken via de video-versie. Klik hier voor alle info.
Wat is het Friendly with Dogs Congres?
Met dit jaarlijkse event willen we:
- Een inspirerende mix van lezingen aanbieden zodat er elke keer wel wat nieuws te leren valt;
- Via de Hands-On ateliers de mogelijkheid bieden om de theorie meteen om te zetten in de praktijk;
- Kennis delen tussen de mensen met ‘stielkennis’ uit de praktijk, met ervaringsdeskundigen en met sprekers met een meer wetenschappelijke achtergrond;
- Een ontmoetingsplaats creëren voor mensen met een passie voor honden, mensen die met een open geest en respectvol omgaan met mens (en dier);
- Een event zijn om te netwerken tussen professionelen in de hondenwereld en geïnteresseerde hondeneigenaars.
Ben jij in 2024 aanwezig op dit unieke event om te werken aan je ‘hondse’ kennis en skills, live of via video?
WANNEER?
Het congres gaat door op zondag 22 september 2024.
WAAR?
Merelbeke (België) of van thuis uit indien je kiest om achteraf de opnames van de lezingen te bekijken via de video-versie.*
PRIJZEN
147 euro (incl. BTW) voor live deelname
124 euro (incl. BTW) voor bekijken van de opnames via de videoversie *
* Zie opmerkingen over verschil tussen live deelname en de videoversie in het programma-overzicht
INSCHRIJVEN
De inschrijving en betaling gebeurt via onze webshop. Vergeet je inschrijving dus niet af te ronden via het winkelmandje. Mail naar annelies@friendlywithdogs.com als je problemen ondervindt bij het aanmelden.
BEN JE STUDENT? Gebruik dan de link om je aan te melden om van de korting te genieten of contacteer ons voor meer informatie.
Programma
Lezing 1: ‘Speuren naar mogelijkheden, een uitnodiging tot groei en ontwikkeling’ door Lies Vanacker
Speuren naar mogelijkheden is een levenshouding die onder meer staat voor vertraging, verzachting, en bewustwording. Vanuit deze houding ontstaat groei en ontwikkeling, bij de hond én bij de mens.
Graag vertelt Lies jullie meer over hoe ze kijkt naar het speuren met honden & wenst ze jullie bewust te maken van mogelijke valkuilen.
Tijdens het speuren naar mogelijkheden creëren we een veilige omgeving, waarin we afstemmen op de talenten én de kwetsbaarheden van de hond. Zo creëren we de ruimte voor de hond om op zijn eigen tempo te groeien in zijn volle potentieel.
Aan de hand van anekdotes uit de praktijk, geeft Lies jullie inzicht in hoe ze dit dagelijks beleeft tijdens de begeleiding van honden en mensen. Ze gaan op zoek naar de mogelijkheden die zich voordoen in situaties die soms uitdagend lijken, en ze exploreren de groei en ontwikkeling die daaruit kan ontstaan.
Lezing 2: ‘Sociale verbondenheid en Sociale pijn bij honden’ door Pauline Lanting
De hond is een zeer sociale soort waarvan de individuen een uitgesproken behoefte hebben aan sociaal contact met zowel soortgenoten als mensen, voor sociale en emotionele steun. Pauline neemt ons mee in het verband tussen fysieke en sociale pijn waar de nabijheid bevorderende mechanismen een grote rol spelen.
* In samenspraak met de spreker wordt deze lezing niet opgenomen. Deze lezing is dus geen onderdeel van de video-versie van het congres. Enkel de personen die live deelnemen hebben toegang tot deze lezing.
Lezing 3: ‘Essentiële gezondheidszorg voor hondenprofessionals: van preventie tot eerste hulp’ door Lynn Mosselmans en Nikolaas Colpaert
In deze lezing belichten Lynn en Nikolaas een aantal van de nieuwste ontwikkelingen en praktische benaderingen in hondenverzorging, van preventieve gezondheidsstrategieën tot essentiële eerste hulp. Ze bieden een algemeen overzicht van verschillende cruciale thema’s die elke hondenprofessional zou moeten kennen.
Naast de lezing bieden ze ook een interactief atelier aan, waar ze dieper ingaan op hands-on technieken (zie verder).
Lezing 4: ‘Leven als kat en hond’ door Kristel Van Hoey
Heel wat mensen kiezen ervoor om katten en honden samen te houden. Vaak worden deze dieren ‘op goed geluk’ samen geplaatst, wat nogal eens fout afloopt en eindigt in afstand van één van de dieren of een gescheiden leven voor de rest van hun dagen. Deze lezing neemt jullie een stukje mee in het herkennen van signalen van de kat die iets zeggen over hoe ze zich voelt in een situatie, om vervolgens beide diersoorten, na hen te voorzien van hun basisnoden, te begeleiden naar een gelukkig samenleven. Dit wordt geleidelijk gedaan, op het tempo aangegeven van de kat of de hond die er het meeste moeite mee heeft opdat alle betrokken partijen zich te allen tijde veilig zouden voelen. Deze lezing biedt stapsgewijze handvaten en tips & tricks om eigenaren te begeleiden om hun kat en hond aan elkaar voor te stellen en om de bestaande relatie te evalueren én desgevallend te verbeteren.
Hands-on Ateliers
In de namiddag kan je kiezen aan welk Hands-on Atelier je deelneemt. Dit jaar zijn er geen plaatsen voorzien voor deelname met hond.
Hands-On Atelier 1 –> Essentiële gezondheidszorg voor hondenprofessionals: van preventie tot eerste hulp in de praktijk – door Lynn Mosselmans en Nikolaas Colpaert
Dit hands-On atelier bouwt verder op de lezing en gaat dieper in op hands-on technieken. In kleine groep worden praktische vaardigheden geoefend in EHBO voor honden en bepaalde hanteer- en fixatietechnieken. Deelnemers krijgen de gelegenheid om met dummies te werken, waardoor ze de aangeleerde technieken direct kunnen oefenen en toepassen. Dit atelier is speciaal ontworpen om u de tools en vertrouwen te geven om in echte situaties effectief te reageren.
* In samenspraak met de sprekers wordt dit atelier niet opgenomen omdat de deelnemers hier vooral zelf aan de slag gaan met het materiaal en de dummies. Dit atelier is dus geen onderdeel van de video-versie van het congres.
OF
Hands-On Atelier 2 –> ‘Een online cursus voor lopen met een ontspannen lijn… kan dat dan?’ – door Sedrick Vangronsveld
Sedrick is een gepassioneerd spreker met een bijzondere interesse in technologie, online ondernemen en met 13 jaren ervaring als hondengedragstherapeut. In 2023 startte hij met zijn online programma ‘Het Losse Leiband Geheim’ waarbinnen hij hondeneigenaren begeleid bij het wandelen met een ontspannen lijn. Sedrick onthult niet alleen de geheimen die deze online cursus ‘Het Losse Leiband Geheim’ een sensationele start gaven met een opbrengst van € 2.774 in slechts vier dagen, maar hij begeleidt je ook door het proces van het creëren en lanceren van jouw eigen succesvolle online cursus. Raak geïnspireerd door de integratie van zijn passie en technologische innovatie. Deze lezing is een must voor iedereen die gepassioneerd is over het delen van kennis, het verbeteren van het leven van honden en hun eigenaren, en het verkennen van de mogelijkheden van online ondernemen. Sedrick is je voorgegaan en heeft alle hindernissen genomen, zodat jij dat niet hoeft te doen.
Sprekers
Pauline Lanting
Pauline kreeg het idee om zichzelf om te scholen tot gedragsdeskundige gespecialiseerd in het welzijn van de hond toen haar eerste hond Manou (zwerfhond) in haar leven kwam. Zo werd ze zich bewust van wat ze anders wilde in de communicatie met haar hond. Daarvoor was ze onderwijzeres op een medisch kinderdagverblijf waar het gedrag van het jonge kind centraal stond. Ze raakte steeds meer geïnteresseerd in gedrag en bij haar tweede hond – middenslag poedel Mica (een jonge pup) – besloot ze de stap te zetten om gedragsdeskundige voor honden te worden. Later kwam ook onze Amerikaanse cocker Max uit het asiel haar huishouden versterken.
Inmiddels is haar droom uitgekomen en geeft ze samen met Astrid Verkuyl van Hondenschool Feedback ook de opleiding “WelZijn samen met de hond” voor hondenliefhebbers die zelf ook trainer of gedragsdeskundige willen worden. Zo combineert ze perfect het lesgeven en haar passie voor honden.
Lynn Mosselmans
Lynn is dierenarts sinds 2011, en haar carrière begon met een boeiend jaar als intern bij de vakgroep Medische Beeldvorming en Orthopedie. Daarna heeft ze 9 jaar lang haar hart en ziel in de diergeneeskunde gelegd, werkzaam in een praktijk die zowel de basis als de meer gespecialiseerde zorg aanbiedt. Sinds 2021 maakte ze de overstap naar het onderwijs en geeft ze met veel plezier les aan HOGENT. Haar vakgebieden zijn voortplanting en verloskunde, fokkerij, het managen van een dierenartsenpraktijk, en natuurlijk het skillslab, waar studenten praktische skills bijgebracht worden die ze in hun toekomstige carrières goed kunnen gebruiken.
Nikolaas Colpaert
Nikolaas Colpaert is dierenarts en lector bij HOGENT. Als praktijkdierenarts is hij dagelijks bezig met de eerstelijnsdiergeneeskunde van honden, katten en andere gezelschapsdieren. Aan HOGENT geeft Nikolaas les over diergezondheid, het hanteren van dieren en begeleid hij studenten met projecten, stages en eindwerken. Daarnaast heeft hij een grote interesse in diergedrag, dierenwelzijn en wildlife. In zijn vrije tijd geniet Nikolaas van wandelen (bij voorkeur in het gezelschap van mijn eigen hond), sporten en koken.
Sedrick Vangronsveld
Sedrick gelooft dat alle honden een leven verdienen met zo weinig mogelijk stress en angst. Daarom helpt hij hondeneigenaren van angstige honden op een toegankelijke manier van bezorgd en gestresseerd naar relaxed te gaan. Zijn benadering is verre van eenzijdig; hij biedt een breed scala van diensten aan, variërend van persoonlijke begeleiding tot webinars, lezingen en, door hem ontwikkelde online cursussen. Deze cursussen zijn ontworpen om niet alleen toegankelijk en gebruiksvriendelijk te zijn, maar ook om te dienen als een brug tussen hondeneigenaren en de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van hondengedrag.
Sedrick heeft 13+ jaar ervaring als hondengedragstherapeut bij Kwispeltherapie. Bovendien is hij stichtend lid en voorzitter van de vzw Vereniging voor Diergedragsprofessionals. Zijn aanpak is humaan en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Hij combineert jaren praktische ervaring met enkele van de meest gerespecteerde certificaten in het vakgebied.
Na zijn postgraduaat in Applied Animal Beviour (Odisee) is hij zich blijven bijscholen in de wondere wereld van onze trouwe viervoeters en heeft onder andere les gevolgd bij Daniel Mills, Karen Overall, Grisha Stewart, Adam Miklosi, Claudia Fugazza, Brian Hare en nog veel meer.
Kristel Van Hoey
Kristel groeide op met honden en katten. Eens op eigen benen adopteerde ze al vlug haar eerste eigen hond, Wizzie. Hoewel katten een tijdje op de achtergrond verdwenen, is de liefde altijd blijven bestaan. Naast passie voor dieren leefde er ook een grote interesse in haar voor alles wat met welzijn en psychologie te maken had en hoewel ze haar kinderdromen op het vlak van carrière niet onmiddellijk had verwezenlijkt (dierenarts of psycholoog worden), startte ze in 2010 het Postgraduaat Toegepast Diergedrag om haar eigen Border Collie beter te begrijpen en bij te kunnen staan. Wat een soort milkshake van haar carrièredroom bleek te zijn. Na het succesvol afronden was Pet-Consulting geboren; een diergedragspraktijk gespecialiseerd in kat en hond. Naast het begeleiden van eigenaren met hun hond en/of kat, en het geven van Puppybegeleiding (o.a. ook i.s.m. WelloPet), verzorgt ze lessen bij Syntra West over kat en hond in diverse opleidingen, waaronder de opleiding tot hondengedragsdeskundige. Thuis geniet ze samen met haar man van het gezelschap van haar Dwergpincher Roxy, Katje Lena en hun twee damhertjes.
Lies Vanacker
Al sinds haar kindertijd leeft Lies samen met honden. Ze werden haar allereerste inspirators. Toen haar weimaraner Shiva in haar leven kwam in 2008, werd ze uitgedaagd om alles wat ze dacht te weten, in vraag te stellen. Lies koos voor opleidingen in binnen- en buitenland en werd o.a. hondeninstructeur, gedragsdeskundige en later ook speurinstructeur onder de toenmalige naam Dogs in Mind. Verschillende opleidingen, bijscholingen, en vooral haar ervaringen uit het échte leven met honden die het moeilijk hadden, nodigden Lies uit om anders te kijken naar het samenleven met honden. Na inspirerende ontmoetingen en levenslessen die op haar pad kwamen, vormde ze meer en meer haar eigen visie en levenshouding. Zo werden ook haar speurlessen steeds meer afgestemd op deze levensfilosofie. Daaruit ontstond Speuren naar mogelijkheden, waar de focus niet op de sporen zelf ligt, maar op de groei en de ontwikkeling van de hond. Lies streeft er naar mensen te inspireren & meer bewustwording te creëren rond de mogelijkheden én de valkuilen van het speuren.
Praktische Informatie
WANNEER?
Het congres gaat door op zondag 22 september 2024.
WAAR?
Merelbeke (België) of van thuis uit indien je kiest om achteraf de opnames van de lezingen te bekijken via de video-versie.*
PRIJZEN
147 euro (incl. BTW) voor live deelname **
124 euro (incl. BTW) voor bekijken van de opnames via de videoversie *
* Zie opmerkingen over verschil tussen live deelname en de videoversie in het programma-overzicht
** BEN JE STUDENT? Gebruik dan de link om je aan te melden om van de korting te genieten voor je LIVE deelname of contacteer ons voor meer informatie.
INSCHRIJVEN
De inschrijving en betaling gebeurt via onze webshop. Vergeet je inschrijving dus niet af te ronden via het winkelmandje. Mail naar annelies@friendlywithdogs.com als je problemen ondervindt bij het aanmelden.